« Tagasi

Kohalik retseptide autor andis välja oma kokaraamatu

Vanamõisa külas elav toidublogija Paula Särekanno on retsepte loonud juba kuus aastat, nüüd jõulu eel andis ta välja ka „päris" kokaraamatu.

Paula 2016. aastal alustatud toidublogi on tänaseks kogunud tuhandeid lojaalseid lugejaid. Ta on Pere ja Kodu ajakirja retseptitoimetaja ning loob igakuiselt retsepte Oma Maitse ajakirja. Toit on Paula kirg ning oma kokaraamatu väljaandmine oli tema jaoks väga pikaajalise unistuse täitumine.

Raamatu keskne teema on lihtsus ehk viisid ja nipid, kuidas kodune kokkamine võimalikult kergeks teha. Olles kahe lapse ema, teab Paula, et kuigi vahel on mõnus võtta aeg ja nokitseda pikalt hea roa kallal, vajame argiõhtutel kõik lihtsaid ja kiireid lahendusi, mis oleks samas tervislikud ja pakuks ka maitseelamusi.

Kokaraamatuid on maailmas tegelikult üksjagu. Kas see ei heidutanud, et äkki veel ühele ei jätku huvilisi? Seda enam, et blogi Sul juba on?

Raamatu kirjutamine on minu jaoks pigem isiklik teekond, mis on aastaid peas küpsenud, seega olen peamiselt keskendunud väga hea sisu loomisele ja kõige muu pärast ei muretse liialt. Häid raamatuid on nii kokanduse kui ka muudes valdkondades maailmas väga palju, samas usun, et heale sisule leidub alati lugejaid nii täna kui ka tulevikus.

Blogi on väljundina hoopis teine formaat kui raamat. Internetist retsepti leidmiseks pead teadma, mida otsid ja sel juhul leiad kümneid vasteid vaid mõne sekundiga. Teinekord on aga endal pea tühi ja vajame, et keegi annaks meile kandikul ette valikuvariandid.

Just sellistel hetkedel on hea võtta riiulist raamat, see läbi lapata ja valida välja just selleks õhtuks kõige paremini sobiv roog. Ning mis võiks olla parem, kui see raamat toob endas kokku just lihtsusele keskendunud retseptid, mis valmivad vähese vaevaga.

Raamatu valmimiseks toimus ka Hooandjas toetuskampaania. Kes olid need inimesed, kes seal Sinu projekti toetasid? Oli täitsa võõraid ka?

Hooandja toetajate seas oli nii tuttavaid kui ka täiesti võõraid inimesi. Mõlemat pidi tegi südame väga soojaks. On hea meel näha, kui palju lähedasi sõpru, aga ka ootamatuid tuttavaid minu raamatu projektile kaasa elas. Ning äärmiselt tore on näha, et raamat kõnetab ka neid, kel minuga seost otseselt ei ole.

Mis on raamatu väljaandmise juures keeruline?

Minu jaoks oli kõige väljakutsuvam kindlasti aja leidmine, kuna kirjutasin raamatut kahe lapse, täiskohaga kontoritöö ja retseptitoimetaja ameti kõrvalt. Oli palju väga varajasi hommikutunde ning palju hiliseid õhtuid, mis venisid öösse. Nende kuude jooksul olen pidanud teadlikult prioritiseerima erinevate eluvaldkondade vahel ja hoidma kindlat distsipliini, et kõik valmiks õigeaegselt. Samas oli see protsess ülimalt nauditav ja igat pingutust täielikult väärt. Ning nüüd saab mõnusalt puhata ja nautida jõuluaega!

Teise keeruka teemana olid kõiksugused tehnilised nõudmised, regulatsioonid ja detailid, mis raamatute väljaandmisega kaasnevad. Olen õnnelik inimene, et mu ümber oli mitmeid kogenud autoreid, kes lahkelt nõuandeid jagasid. Loomulikult võlgnen väga suure tänu oma ülimalt professionaalsele ja kogenud tiimile - raamatu toimetajale Anne Pangale ja kujundajale Külli Kuusikule.

Omamoodi väljakutsuv oli ka lõplike retseptide ja piltide valimine. Tuleb tunnistada, et esialgsest nimekirjast jäi väga suur hulk retsepte välja ehk konkurents raamatusse pääsemiseks oli retseptide vahel päris tihe. Mitmeid retsepte pildistasin raamatu jaoks korduvalt uuesti, kuna soovisin saavutada parimat tulemust.

***************************************

 „Lihtsus kokakunstis"

Raamatut saab osta Paula blogist paulasarekanno.com ja Apollo ja Rahva Raamatu poodidest. Raamatusse on ta kogunud 54 retsepti 9 kategoorias: hommikusöögid, salatid, supid, pastad, pearoad, soolased küpsetised, magustoidud, koogid ja peod.

Lisakast vol. 2

Paula soovitus jõululauale – kuuseampsud

Lauakaunistus või eelroog? Kuuseampsud ehk kurgi ja porgandi suupisted näevad ahvatlevad välja ja neid on lõbus koos lastega teha. Nende nunnude kuusekeste puhul on raske aru saada, kas laual on nad olulisemad kaunistusena või laste suupistena – mõlemat rolli teenivad nad väga osavalt. Mõnusalt lihtne, aga samas geniaalne. Valmib kiirelt ja on tervislik ka. Külalistelt tähelepanu ja kiidusõnad peakokale on samuti garanteeritud.

Retsept ilmus Pere ja Kodu ajakirjas 2019. detsembris.

 

Foto: Sadu-Triste Juurikas