« Tagasi

30 aastat Pauligit Sauel

Aastal 1876 asutatud Paulig on perefirma, mille tehas Sauel avas pidulikult uksed 1. juunil 1993. Nii tehas kui Saue linn tähistavad tänavu 30. sünnipäeva.

Ajas tagasi vaadates on mõlemad tohutult arenenud. Esialgsest kohvitehasest on saanud mitmekülgne maitseainete tootja, tuntud üle Euroopa. Saue linnast aga mandri-Eesti suurima valla, Saue valla keskus.

Paulig tõi 90-ndatel Eestisse kohvi- ja maitseainete kultuuri, aga ka ettevõtluskultuuri. Sauet võib nimetada maitsepealinnaks, sest tihtipeale võib siin tuule suunast olenevalt õhus hõrku vürtsilõhna tunda.

Hea logistiline asukoht ja maaküsimuse kiire lahendamine - Paulig oli Eestis esimeste firmade seas, kes sai registreerida maaostu ,– olid määravad, et Paulig tehase Sauele ehitas.

1999. aasta aprillist Sauel enam kohvi ei toodeta, tehas keskendus maitseainetele - kes ei tunneks Santa Maria kaubamärki.

Et Pauligi tehase ehitamine Sauele oli väga oluline, näitab, et linn on pidanud Bertel Pauligit linna teenetemärgi vääriliseks. Ta pälvis teenetemärgi 2008. aastal linna arengule kaasaaitamise eest.

Santa Maria Saue tehas toodab maitseaineid jaekaubandusele ja toitlustussektorile: suurköögid, HoReCa. Viimaste aastate koroonaviiruse pandeemia tõi maitseainetetööstuse jaekaubanduse poolele kaasa kasvu, sest inimesed olid kodus ja tegid rohkem süüa, et nelja-seina-stressi leevendada. Teine pool muidugi kannatas.

Kasvu taga on seegi, et inimesed, sh eestlased, on hakanud maitseaineid enam tarbima. Paulig innustab inimesi maitsma maailma maitseid. Jõudsalt kasvab – ligi 20% aastas - maailma köögi pool: Tex Mex, Aasia.

Kuigi Paulig Eestis enam kohvi ei tooda, on müük ja turustamine jätkuvalt siin. Pauligi kohv on Eestis enim ostetud, oa- ja jahvatatud kohvi osakaal tootmises on pea võrdne.

Paulig mitte ainult ei müü oma tooteid, vaid koolitab tarbijaid: läbi toiduajakirjanike ja sotsiaalmeedia, läbi degusteerimiste kauplustes. Ettevõttel on hea koostöö Eesti peakokkade ühendusega.

Saue tehas ei tooda maitseaineid ainult Eestisse ja Baltimaadesse, toodangut võib leida kogu Euroopast. Pauligi kesklaod on Belgias, Inglismaal, Soomes ja Rootsis. Tooraine tuleb kolmandatest maadest üle kogu maailma. Lähim riik on Soome, kust ostetakse köömneid.

Jätkusuutliku ettevõttena jälgib Paulig rangelt, et taimi ei kasvatataks pinnast kurnaval moel, et põllumajanduses ei kasutataks lapstööjõudu. Ettevõtte kohvitoodang on 100% hangitud tõendatult jätkusuutlike koostööpartnerite kaudu või omab jätkusuutlikkuse sertifikaati.

Saue tehases on tööl 73 inimest, neist tootmises 45. Et osa neist töötab tehases algusaegadest siiani, tunneb ära hea ettevõtte, mis hindab kõike: enda töötajaid - peab nende ohutust üheks kahest prioriteedist -, tooraine ja toodangu kvaliteeti, keskkonda ja jätkusuutlikkust.

Ettevõtte tootevalik laieneb pidevalt, näiteks tänavu tuli turule uus kategooria – soolavabad maitseained, mõeldes tervislikkusele.

Toiduainetööstus mängib kliimalahendustes olulist rolli. Ettevõtte eesmärk on muuta kõik tehased süsinikuneutraalseks. Seitse üheteistkümnest on selle juba saavutanud, Saue peaks sinnani jõudma selle aasta lõpus.

Koostöös Neste ja DSV-ga on ettevõte tänu taastuvtoorainetest diiselkütuse kasutuselevõtuga suutnud aastaga Baltikumi kohvitranspordis hoida kokku 71 000 kg CO2 heitmeid.

Saue tehas rakendab maitseainete ja segude hoiustamisel säilituskottide taaskasutussüsteemi, sorteerib ja taaskasutab tootmises transpordipakendeid, vähendab tootmises jäätmekoguseid ja sorteerib kõiki tekkivaid jäätmeid.

Energiakulude vähendamiseks on tehases ruumid, mis nõuavad teatud temperatuuri või niiskust, isoleeritud. Tootmises on kasutusel 100% roheline elekter.

Paulig Eesti ettevõtete kogu müügitulu (käive) oli 2022. aastal 73,5 miljonit eurot. See sisaldab toodete ja teenuste (Pauligi kohv ja Santa Maria) müüki jae- ja äriklientidele Baltimaades ning tootmist Saue maitseainete tehases.

Ülal pildil: Pauligi perefirma tehas Sauel avati pidulikult 1. juunil 1993.

Vasakult Santa Maria AS-i Saue tehase juht Mati Kirspuu, Pauligi Baltikumi HoReCa sektori kommertsdirektor Marta Piigli ja Pauligi Baltikumi jaekaubanduse kommertsdirektor Rainer Tammet.

Tootmine Saue tehases.

Santa Maria Saue tehas.

Maailma maitsed Pauligi Saue tehase 30. sünnipäeval. Fotod: Paulig, Mari Hermann