Koppelmaa Toidufestival pakub maitseka taldrikutäiega kaasa elamust ja elevust
15. juulil seab end Saue vallas Endla turismitalus Big Green Egg keraamiliste grillide taha Eesti tippkokkade paremik. Hiiglaslikus vabaõhurestoranis hakkavad valmima hõrgud palad kohalikust mahedast grillitust desserdini.
Endla talu Koppelmaa külas on suvisel ajal enamasti pidu-pidulikul pulmalainel, aga sel aastal jätab ühel laupäeval pruutpaarid võõrustamata ja ootab külla hoopis hea toidu nautlejaid.
Muidugi, leidub isendeid, kes võivad kõik kolm toidukorda päevas kohupiimatopsiga sisustada, aga suurema osa inimeste maitseretseptorid vajavad siiski vaheldust ja elamusi.
Endla talu peremees Jonel Põld kavatseb seda just ühel juulikuu päeval täie kirega pakkuda.
Peremees Põld ise on sedasorti kiiksuga, et kogu ta elu ongi täiega toiduga seotud. Ise sööb heameelega, peab toitlustusfirmat ja restorani ning kui reisile läheb, siis ka sinna, kus head toitu saab. „Maailma TOP10 restorani olen läbi käinud küll jah," muheleb mees.
Nüüd siis avab Põld suvel üheks päevaks 350-istekohalise vabaõhurestorani, kutsub grillide taha kümme Eesti tippkokka, toiduvõluritele lisab veinitundjad ja kokteilimeistrid, meelitab kohale inimesed, kes teavad selgitada keraamiliste Green Egg grillide hingeelu. Lisaks saab näha valges küünis maalide galeriid, mida saadavad teoste loojad isiklikult.
„Kontseptsioon on selline, et tahaks jagada võimalikult paljude inimestega tõesti head toiduelamust," selgitab Jonel. Ta tahaks, et rohkem inimesi õpiks isiklike maitsemeelte abil tundma, et grillimisel ja grillimisel on täitsa tugev vahe sees ja et suvistel sündmustel saab pakkuda ka muud kui klassikalist suitsulõhnalist laadatoitu.
Fookus teadmistel ja teadlikkusel
Big Green Egg on tema sõnul täitsa omaette nähtus grillimaailmas. Eestlased on sellega juba otsapidi tuttavaks saanud küll, välimuse osas vähemalt, aga grilli sisulised võlud võivad olla veel tundmata.
Jonel ütleb, et Big Green Egg on natuke rohkem kui grill, et on pigem nagu täiuslik küpsetamissüsteem, mis aitab keraamilise sisu abil hoida stabiilselt kuumust ja niiskustaset. „Kui sa küsid, et kas on maitsevahe tavalises grillivannis tehtul ja Green Eggil, siis on küll," kinnitab Jonel. Festivalil saab igaüks seda kogeda, lisaks grilli asjatundjatele kasvõi nipiga küsimusi esitada.
Koppelmaa toidufestivalil saab olema n-ö kümme eri restorani, kus liha grillimise kõrval ühes vähemalt saab ka ägedat taimset toitu ja ühes valmib raudselt ka magusam taldrikutäis. Portsjonid on pigem väiksemad ja väga mõistliku hinnaga. „Et oleks võimalik mitut eri toitu maitsta, et nii kõht kui rahakott vastu peaksid," naerab Jonel.
Boonuseks on sommeljee ja kokteilimeister, kes heameelega oma oskuste tagamaid valgustavad. Näiteks, kuidas ikkagi sobitatakse veine toiduga ja millised on selle hooaja uuemad alkoholivabad kokteilid. Eestimaa inimeste toidu- ja joogikultuuri on see sündmus oma olemuselt edendama mõeldud.
Lapsedki oskavad hinnata
Jonel ei lase end kaasa kiskuda mõttest, et pisikesed inimesed söövad peamiselt makarone ja vorstisaia. Ta on veendunud, et kui lapsele pakkuda tõesti head toitu ja selle kõrvale ka lugusid, kuidas ja miks on tehtud, püsivad lapsedki uudishimulikult ligi.
Kui kõht juba täis, leidub festivalil lastele teisigi kõrvaltegevusi. „Aga ei batuute, ei muud laadaklassikat," lubab Jonel. Pigem on tegevused söögiga seotud, mõni elusuurune labürindiring või muud sellist erilisemat. Koppelmaa toidufestival pretendeerib ikka kogupereürituseks.
Jonelil on sarnase sündmuse kogemus eelmisest aastat käes. Möödunud suvel korraldas ta samasuguse toiduhäppeningi Hiiumaal Kõpus. Ja rahvast tuli ja tuli!
See lubab Jonelil loota, et eestlane hindab küll kõvema kvaliteediga toiduampsu ja on valmis tulema kaugemalegi. Koppelmaa Toidufestivalile praamiga ei peagi sõitma, saab otse mööda Pärnu maanteed pealinnast paarikümne kilomeetriga hakkama.
Selle kesksuvise 15. juuli võiks juba nüüd kalendrisse kirja panna. Koppelmaale minek!
Festivalilt töökogemus noortele
Jonel pakuks heameelega kohalikele noortele festivalil tegemist. Olenevalt siis soovist või oskustest kas mõne koka juurde assisteerima, laudade juures abiks, sissepääsu sujuvamaks korraldama – tasu ei jää tulemata, aga äge festivalitiimi kogemus võib veel rohkemgi väärt olla.
Pea firma suvepäevad toidufestivalil!
Ise ei pea korraldamisega pead vaevama. Äge kava juba kokku pandud, koos on ürgandekad kokad ja põnev toidukraam. On kokteilid, veinid ja suvist muusikameeleolu pakub DJ. Lastele omad tegevused.
Ühesõnaga - las töötajad võtavad oma kallid inimesed kaasa ja tulevad õue kultuurselt toitu, päeva ja seltskonda nautima. Kui vaja, saab firma festivalialal n-ö oma „boksi", tervituseks maasikad šokolaadis, firmakrediit toidunautimiseks vastavalt soovile.