Sporditähed pakuvad koolisööklates oma lemmiktoite
Eesti suurim koolitoitlustaja kogus kokku meie armastatud sportlaste lemmikretseptid ja lisas need koolisööklate lõunamenüüsse.
Gerd Kanteri borši, Kelly Sildaru kõrvitsasuppi ja teiste sporditähtede lemmiktoite saab proovida kõigis Daily koolisööklates - ka kõikides Saue valla koolides - üle Eesti kuni kooliaasta lõpuni.
Projekt „Tähed taldrikus" toimub Daily koolisööklates juba viiendat aastat. Kui eelmisel aastal pakuti õpilastele üle Eesti peamiselt tuntud lauljate ja näitlejate retseptide järgi valmistatud lõunasööke, siis tänavusel liikumisaastal keskendub projekt sportlastele ja tervisliku elustiiliga silma jäänud talentidele.
„Andsime meie sportlastele ja terviseentusiastidele ülesande lemmikretseptidest kokku panna lihtne ja tervislik lõunamenüü, mida pakkuda kümnetele tuhandetele õpilastele üle Eesti," selgitas Baltic Restaurants Estonia müügi- ja turundusjuht Tiiu Endrikson. „Supi, prae ja magustoidu retseptid, mille nad meile saatsid, kooskõlastasime tootearendajatega, et õpilasteni jõuaks just selline kõhutäis, mis lisaks heale maitsele vastaks energia- ja toitainete sisalduse poolest riiklikele nõuetele."
Endriksoni sõnul oli sportlastele antud ülesanne paras väljakutse, sest toidu hind peab mahtuma kehtestatud päevaraha sisse ja samal ajal ka lastele meeldima. „Sportlaste toitumine on kahtlemata mõnevõrra teistsugusem, kuid reaalsuses söövad ka nemad lihtsaid, toitvaid ja täisväärtuslikke toite, mida ka meie igapäevaselt pakume. Meie eesmärk on sportlaseid ja nende lemmikrooge tutvustades näidata õpilastele kui oluline roll on toitumisel ning kui lihtne on maitsvaid ja tervislikke valikuid teha," lisas ta.
Kuigi inimesed on igal aastal projektiga innukalt kaasa tulnud, lähebki keerulisemaks, kui retsepte saatma hakatakse: et mahuks eelarvesse ja vastaks koolitoidule kehtestatud üsna rangetele normidele.
Projektile andis maikuu esimesel nädalal avapaugu olümpiavõitja ja maailmameister Gerd Kanter. Kanteri koostatud lõunamenüüs oli borš sealihaga, hakklihakaste kartulipudru ja peedisalatiga ning kohupiimakreem kirsikastmega.
Maikuu teisel nädalal proovisid õpilased profikorvpallur Rain Veidemanni toite: koorene lõhesupp munaga, kanapasta sidruni ja spinatiga ning puuviljasalat maitsestamata jogurtiga.
15.-19. maini olid Daily koolides lausa kahe erineva sportlase menüüd. Oma lemmikuid esitlesid suusahüppaja Artti Aigro ja kergejõustiklane Kreete Verlin. Aigro menüüst leidis hakklihasupi, bolognese-kastmega spagetid ja õunakrõbediku.
Vallaleht käis Saue koolis bolognese-kastet proovimas ja leidis selle väga maitsva olevat koos tatra ja kolme sorti toorsalatiga.
Kastmesse käib veisehakkliha, sibul, paprika, purustatud tomatid omas mahlas, porgand, küüslauk, vesi, õli. Maitset annavad sool, suhkur, tüümian ja must pipar. Paksendajaks pisut nisujahu.
Verlini menüüs oli aedviljapüreesupp, ahjupeetide, kartulite ja köögiviljadega küpsetatud kanakintsuliha ning toorjuustumagustoit.
Olümpiapronks Kelly Sildaru kostitab maikuu viimasel nädalal õpilasi kõrvitsapüreesupi, pikapoisi ja kartuli-bataadipüreega ning marjakisselliga kohupiimaga. Sellele järgneval nädalal jõuavad koolidesse toidublogija ja retseptiraamatu autori Johandra-Lisett Iljušini lemmikud, milleks on kana-nuudlisupp, makaronid kanahakklihaga ja mango-chia magustoit.
Tähtede projekti võtab juuni teisel nädalal kokku fitness-sportlane Amani Kiivikas, kelle retseptide hulka kuuluvad kreemine püreesupp kanalihaga, riisipada hakklihaga ja kohupiimamaius kaerahelvestega.
Daily viib koolides läbi erinevaid projekte, „Tähed taldrikus" on üks neist. Lisaks on rahvusköökide teemapäevad: Eesti, Ukraina, Poola, kui tuua mõned näited. Puhvetid julgustavad õpilasi tervislikke smuutisid proovima. Kooskokkamine, kus klass valmistab koolilõuna otsast lõpuni ise, katab laua, peseb nõud. Avatud koolisööklate nädalal oktoobris on koolitoitu oodatud proovima igaüks. Keskkonnakaitsekuul novembris keskenduvad koolisööklad toidujäätmete vähendamisele.
Daily nime all tegutsev Baltic Restaurants Estonia AS on Eesti suurim koolitoitlustaja, kes pakub toitlustust 77 koolis ja 47 koolipuhvetis üle Eesti. Meie vallas toitlustab Daily kõiki koole ja lasteaedu. Ettevõttes on tööl üle 700 inimese. Saue valla laste toidu eest seisab hea pisut üle 60, kes valmistavad toitu 20 köögis – osadele lasteasutustele viiakse valmistoit kohale.
Menüüde koostamise ja väljamõtlemisega tegeleb ettevõttes tootearendusosakond, mille meeskonnas töötavatel inimestel on erinev taust: kokk, tervisearengu instituut. Menüü tehakse valmis kuu kaupa, igal kuul see vahetub. Kuu jooksul ei kordu ükski toit.
Et teada saada, mis lastele meeldib või mitte, viib Daily kord aastas läbi rahulolu-uuringu, tavaliselt novembris. Igapäevaselt saavad õpilased aga tagasisidet anda sööklas oleva QR koodi abil ja see jõuab kokkadeni: näiteks täna maitses toit väga või hoopis supp oli soolane.
Ülemisel fotol: Tatar, Antti Aigro retsepti järgi valmistatud bolognese-kaste, kolm toorsalatit – maitsev ja tervislik.
Iseteeninduslett Saue kooli sööklas.Fotod: Sirje Piirsoo
Saue Valdur